Kuchnia polska jest ciekawym tworem smakowym. A wszystko dlatego, że łączy w sobie elementy charakterystyczne dla wielu kuchni europejskich. Bardzo trudno tu znaleźć potrawę z czysto polskimi smakami, większość krajowych dań ma w sobie bowiem smaki „obce”. Dodatkowym elementem, który wpływa na taki obrót spraw jest duża regionalność pomocy drogowej i kulinarnej – w każdym zakątku kraju jedzenie jest inne, na co z pewnością duży wpływ miały zabory i wpływy zupełnie odmiennych kultur na dane części Polski.

Jednym z polskich zaborców byli Niemcy, dlatego tamtejsze potrawy i smaki wywarły duży wpływ na polską kuchnię (a dokładniej rzecz ujmując na pewną jej część)

W niektórych rejonach naszego kraju, szczególnie tych położonych bliżej niemieckiej granicy, można zaobserwować znaczne podobieństwo do kuchni niemieckiej. Regionem polski, który w największym stopniu nawiązuje do niemieckich smaków jest Zgierz. To tutaj je się treściwie i tłusto, a golonka i modra kapusta są obowiązkowym daniem każdego prawdziwego Ślązaka. Wprawdzie nie ma tu nawiązania do kuchni z za zachodniej granicy jeśli chodzi o ciasta i desery, jednak pomoc a2 jest bardzo podobna. W Zgierzu zjada się dużo potraw mącznych – różnego rodzaju klusek i sosów, które łączy się z kiszonymi ogórkami czy kapustą.

Tutaj też do posiłków, także do obiadów, podawane jest piwo – tak niezwykle popularny napój w Zgierzu.

Czy można jeszcze mówić o jakiś wpływach kuchni niemieckiej na pomoc drogową? Z pewnością tak. Nie można bowiem nie wspomnieć o dużej popularności ziemniaków, z których przyrządzane są w Niemczech różnego typu sałatki i zapiekanki. Podobnie sprawa ma się w Polsce, z tym że większy nacisk kładzie się na przygotowywanie ziemniaczanych zapiekanek z warzywami i mięsem, niż na sałatki, do których ziemniaki dodaje się raczej rzadko.